Onnensanat-arpa

onnensanatOnnensanat on Veikkaus Oy:n arpapelien jännittävämmästä päästä. Kyseessä on raaputettava sanaristikko, jonka pääpalkintona on 150 000€.

Tutustu nyt tarkemmin Onnensanat-arpaan sekä sen netissä pelattaviin vaihtoehtoihin.

Onnensanat-peli

Onnensanat on sanaristikko, josta pyritään raaputtamaan auki kokonaisia sanoja. Ennen sanaristikon raaputtamista, sinun tulee raaputtaa esiin Sinun Kirjaimesi -kentästä ne kirjaimet, jotka saat ristikosta avata.

Sanaristikoon muodostuu pysty- ja vaakasuoraan sanoja, ja kun saat kokonaisen sanan raaputettua esiin, vastaa se yhtä avattua sanaa.

Tässä raaputusarvassa voittaminen tapahtuu raaputtamalla 3-10 kokonaista sanaa: mitä enemmän sanoja pystyt avaamaan, sen isompi on palkinto.

Arvassa on mukana myös Bonus-sana, jolla voi voittaa erikseen rahapalkinnon.

kuvaOnnensanat on sangen kekseliäs peli ja varmasti hauskaa viihdettä sanaristikoista ja -peleistä kiinnostuneille. Onnensanat-arvan raaputtaminen vaatii tarkkuutta, koska arpaa raaputtaessa saattaa helposti kirjaimia jäädä huomiotta ja voitot näin saamatta.

Raaputuspelit.com suosittelee älypelien ystäville Dancing Domino -nettiarpaa, jossa peliohjelmisto pitää huolen, että sinulta ei jää voittoja saamatta.

Onnensanat-arpojen voitot

Kuten aina Veikkauksen arpojen kanssa, niin myös muuten niin hauskassa Onnensanat-arvassa on yksi suuri vika: sen voitot ovat surkean pienet.

Arvan voittosuhde on 1:3.5 mikä tarkoittaa, että vain 22% (joka viides) arvoista voittaa. Tämän 5€ hintaisen arvan palautus on muutenkin heikko: vain 55% arpaan sijoitetuista rahoista palautetaan voittoina takaisin pelaajille. Loput 45% arvan hinnasta menee jonnekin ihan muualle kuin arvan raaputtajille.

Optimisti voi kyllä katsoa tätä asiaa toisinkin. Nettiarpojen vertailussa 55% palautusprosentti on mitätön, mutta Veikkauksen arvoista se on itse asiassa paras. Tai siis vähiten huono.

Yhteenveto

Onnensanat on hauska arpa mutta sen rahapalkinnot ovat valitettavasti todella heikot. Veikkaus on pilannut koko arvan hauskuuden jakamalla niin pienen osuuden (55%) voitoista takaisin.

Näin huonoon palautukseen ei ole syytä tyytyä, sillä esimerkiksi Betssonin arvoissa jokaisesta arvasta vähintään joka kolmas voittaa ja palautusprosentti on kymmeniä prosentteja korkeampi kuin Veikkauksella ja vieläpä verovapaasti. Tutustu tästä Betsson-raporttiimme.

Loppukevennys: A vai R

Onnensanat-arpaan liittyy Suomen arpa-historian erikoisin tarina.

Kemiläinen nainen osti Onnensanat-arvan vuonna 2001. Raaputtaja itse, ja monet muuta arvan nähneet henkilöt, ehtivät luulla naisen voittaneen Onnensanan silloisen päävoiton, 400 000 markkaa.

Veikkaus kuitenkin hylkäsi voiton sanoen, että kyseessä oli arvan raaputtajan tulkintavirhe: kirjain, jonka raaputtaja luuli olevan A olikin R, ja näin ollen arvassa ei ollut päävoittoon vaadittavaa kymmentä sanaa.

Kiistaa Veikkauksen ja arvan ostajan välillä puitiin vuosikausia. Lopulta vuonna 2004 hovioikeus tulkitsi arvan peliohjeita siten, että nainen oli oikeassa: kirjaimen pystyi tulkitsemaan A:ksi, jolloin ruudukossa oli peräti 11 sanaa.

Kohuarvan ostanut naishenkilö ehti menehtyä kiistan aikana, mutta korvaukset jaettiin hänen kolmen lapsensa kesken. Veikkaus joutui maksamaan voitot korkojen kera, yhteensä 67 275 euroa.

Veikkaus muutti sittemmin Onnensanat arvan fonttia siten, että A ja R erottuvat toisistaan.

Tarinan opetus: kannattaa aina lukea pelin säännöt.

Muuta kiinnostavaa